Oplev le-slåning og astrobiologi på Observatoriet i Tølløse

dato

Observatoriet i Tølløse byder på to spændende arrangementer i september. Deltag i le-slåning søndag den 15. september og lær om naturpleje, eller kom til foredrag onsdag den 11. september med professor Kai Finster og udforsk mulighederne for liv i rummet.

Prøv kræfter med le-slåning
Vil du prøve at slå med le? Vil du vide mere om le-slåning som naturpleje? Kom forbi Observatoriet, når vi prøver kræfter med le-slåning. Alle kan være med, og det kræver ikke forudgående kendskab til disciplinen. Vi vejleder og instruerer undervejs, og der er både leer til voksne og børn.

På dagen møder du biolog og formidler ved Observatoriet, Jonas Storm, som vil guide dig igennem le-slåning og tekniker til at slå græs med et håndredskab.

Høslæt
Formålet med traditionelt høslæt er at skaffe vinterfoder til husdyrene. I dag bruger man det som en mindre invasiv og skånsom måde at naturpleje enge og overdrev. Ved høslæt fjerner man næringsstoffer fra området og gør derved området mere næringsfattigt. På den måde bliver det nemmere for nøjsomme specialister, som orkideer, at vokse, modsat almindelige generalister som græs og mælkebøtter.

Aktiviteter
Hele dagen kl. 11-16 kan du prøve kræfter med le-slåning sammen med vores formidler, som vil stå til rådighed med tips og tricks.

Kl. 12.00 & 14.30: Se Danmarks største teleskop, Discovery.

Le-slåning er en del af weekendåbent kl. 11-16 og koster almindelig entré.

Er der liv i rummet?
Kan der være liv i rummet - og hvordan kan vi måske finde det? Er Jorden virkelig det eneste sted i Universet, hvor der findes liv? Hvad ved vi om forudsætningerne for liv? Findes der liv på Mars og/eller på exoplaneter, og hvordan kan vi undersøge det?

Kom forbi Observatoriet, når professor i astrobiologi Kai Finster holder foredrag onsdag d. 11. september kl. 19-22.

Kai Finster vil komme ind på nogle af disse astrobiologiske spørgsmål, hvor besvarelsen af spørgsmålene kræver et tæt samarbejde mellem mange fagdiscipliner inkluderende biologi, molekylærbiologi, kemi og fysik. Desuden berører besvarelserne en række etiske aspekter, herunder hvad det betyder for vores syn på Jorden som et unikt habitat. Kan vi bare ødelægge Jorden for derefter at flytte til en ny planet - og (måske) ødelægge den også?

Program
Kl. 19.00: Velkomst og præsentation

Kl. 19.15: Foredrag - del 1

Kl. 20.00: Pause

Kl. 20.15: Foredrag - del 2

Kl. 21.00: Besøg Asteroiden og se Danmarks største teleskop. Hvis vejret tillader det, vil der være observationer ved Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Kl. 22.00: Tak for i aften

Praktisk information
Le-slåning:
Dato: Søndag den 15. september 2024
Tid: Kl. 11.00-16.00
Sted: Observatoriet, Observator Gyldenkernes Vej 3, 4340 Tølløse
Entré: Voksne (+18): 125 kr, Børn (4-17): 75 kr

Foredrag med Kai Finster:
Dato: Onsdag den 11. september 2024
Tid: Kl. 19.00-22.00
Sted: Observatoriet, Observator Gyldenkernes Vej 3, 4340 Tølløse
Entré: 175 kr
Arrangør: Brorfelde Astronomiske Vennekreds, Folkeuniversitet Tølløse og Observatoriet

Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Kilde: Kultunaut